Objectief rapporteren bij Koninklijke Visio

Sinds eind 2017 werkt Hendrikx Van der Spek samen met Koninklijke Visio; een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. De cliëntbegeleiders van de verschillende woongroepen van Visio volgden een e-learning en daarna een incompanytraining waarin ze objectief en helder leerden rapporteren.

Aanleiding van het project

De begeleiders van Visio maken elke dag een rapportage over hun cliënten. Die rapportage was alleen te zien voor hun collega’s, maar dat ging veranderen; ook ouders en verzorgers zouden mee gaan kijken. Deze verandering vroeg om een objectieve, heldere rapportage, die niet alleen voor collega’s maar voor iedereen leesbaar en te begrijpen is. Tijd voor een training dus!

Beginnen met een e-learning

Een e-learning is altijd een welkome inleiding op een incompanytraining, omdat je je dan waar en wanneer je maar wilt goed kunt voorbereiden. Koninklijke Visio ontwikkelde daarom eind 2017 in samenwerking met HVdS zo’n e-learning. Daarin stonden drie hoofdaspecten van het rapporteren centraal:

  • Kort en bondig schrijven
  • Objectief schrijven
  • SMART rapporteren

Theorie praktisch toepassen in de training

Nadat de deelnemers de e-learning hadden afgerond, konden ze zich klaarmaken voor een incompanytraining van drie uur. Ze leverden een aantal rapportages aan die ze in de weken voorafgaand aan de training geschreven hadden. De trainer maakte daar herschrijfopdrachten van, waar de deelnemers vervolgens mee aan het werk konden gaan.

Ze maakten hun teksten korter, bondiger en objectiever. Ook oefenden ze met het SMART opstellen van doelen. Voor elke cliënt worden er door het jaar heen namelijk doelen opgesteld, om zijn dagelijks leven zo uitdagend en leefbaar mogelijk te maken.

Cursisten aan het woord

Hieronder een paar reacties van cursisten die deelnamen aan de training:

  • “Ik vond het een leuke, interessante cursus.”
  • “Het was leuk dat er afwisseling zat in de theorie en praktijkopdrachten. Je bleef geboeid luisteren. Ik vond het interessant dat we de huiswerkopdracht die we hadden ingeleverd hebben besproken.”
  • “Ave weet het heel alert, gedegen en enthousiast over te brengen, met een goede balans tussen het verbale en het schriftelijk lesmateriaal.”
  • “Ik vond het leerzaam om het rapporteren te bespreken met anderen. Ook om te ervaren dat voor de een iets heel logisch kan klinken, terwijl dat voor een ander helemaal niet zo hoeft te zijn.”
  • “Vooral de oefeningen waren erg leerzaam. Door te oefenen leer je gelijk wat je kunt verbeteren.”

Zorgsector

Ook HVdS draagt de zorg een warm hart toe: wij werken al heel lang voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Daarbij gaat het zowel om tekstredactie als trainingen. Voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) hielpen we bijvoorbeeld met de herziening van de website met patiënteninformatie. Een voorbeeld van een trainingsinterventie vormen onze presentatietrainingen voor Actiz, de koepelorganisatie van zorgondernemers. Voor Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn organiseerden we workshops Kort en Bondig schrijven.

Benieuwd naar vergelijkbare trainingen?

Bekijk dan onze schrijftrainingen.

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

Deel dit :