Home » Communicatietrainingen op maat » Schrijftrainingen » Objectief rapporteren in de zorg

Objectief rapporteren in de zorg

Leer korte, bondige en goed SMART geformuleerde rapportages schrijven.

Rapporteren is een belangrijk communicatiemiddel in de zorg. Na elke dienst of shift of na elk cliëntbezoek legt de zorgprofessional o.a. observaties, afspraken, evaluaties en doelen vast. Deze rapportages moeten kort en bondig zijn, en vaak ook SMART geformuleerd. Verder is het belangrijk dat de rapportages in begrijpelijke taal geschreven zijn, aangezien steeds meer patiënten, cliënten, hun ouders en gezinsleden meelezen. In de training Objectief rapporteren in de zorg leert u rapportages te schrijven die zowel functioneel zijn voor uw collega’s als begrijpelijk en respectvol voor de patiënt of cliënt. Wij verzorgen deze training zowel offline als online.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor alle zorg- en welzijnsprofessionals die verslagen maken of rapporteren in (elektronische) patiënt- of cliëntdossiers, behandelplannen, gezinsplannen, voortgangsrapportages, zorgleefplannen, dagrapportages, contactdossiers enzovoorts.

Wat leert u?

U leert objectieve, begrijpelijke en bondige rapportages schrijven, die zowel voor uw collega’s als meelezende patiënten en cliënten functioneel zijn. Verder leert u het schrijven efficiënt aan te pakken, zodat dit niet onnodig veel tijd in beslag neemt.

objectief rapporteren in de zorg

Programma

 • doelgroepprofiel opstellen: wie leest uw teksten en met welk doel?
 • een efficiënte aanpak van uw schrijftaak
 • hoofd- en bijzaken scheiden: wat kan weg en wat móet erin?
 • structureren volgens de piramide: belangrijkste eerst
 • effectief onderbouwen van besluiten of interventies
 • heldere tekstblokken schrijven
 • kernachtig, objectief en SMART formuleren
 • schrijven in ‘gewonemensentaal’

Gratis nazorg

Ook na afloop van de training kunt u natuurlijk nog een beroep op ons doen. U kunt onze trainers altijd benaderen met vragen of bijvoorbeeld een zelfgeschreven rapportage ter screening aan hen voorleggen. Gratis. Want nazorg is volgens ons onlosmakelijk verbonden met de training zelf.

We organiseren regelmatig trainingen Objectief rapporteren in de zorg. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven. Op dit moment staat er even geen training gepland.

Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Dat kan via info@hvds.nl, 035 623 77 85, of door u in te schrijven via onderstaand formulier. Bij Eventuele opmerkingen kunt u dan aangeven welke dag en/of maand u goed uitkomt.

De training vindt plaats bij ons in Weesp of via Zoom. De kosten bedragen € 485,- per persoon. Dit bedrag is inclusief de voorbereidingstijd van de trainer. Over de prijs bereken we geen btw!

Voor al onze andere geplande trainingen kunt u terecht in onze trainingsagenda.

Inschrijfformulier trainingen

 • Ik wil mij graag inschrijven voor de volgende training:Objectief rapporteren in de zorg
 • DD slash MM slash JJJJ

Wilt u deze training organiseren binnen uw organisatie? Dat kan! De kosten zijn afhankelijk van uw wensen, de opzet van de training en het aantal deelnemers.

Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op via 035 623 77 85 of info@hvds.nl, dan bespreken we de mogelijkheden.

U kunt ook een offerte aanvragen via onderstaand formulier.

Offerte aanvragen

 • Ik wil graag een offerte ontvangen.

Als u graag een persoonlijke training wilt, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. De training stemmen we dan helemaal op uw wensen en leerpunten af. We noemen dit à-la-cartetrainingen: u stelt hierbij zelf uw menu samen, bestaande uit verschillende onderwerpen. Lees hier meer over het à-la-carteconcept.

U kunt voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons opnemen via 035 623 77 85 of info@hvds.nl.

Een offerte aanvragen kan ook:

Offerte aanvragen

 • Ik wil graag een offerte ontvangen.

Vraagt u zich af of de training Objectief rapporteren in de zorg wat voor u is? Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe we deze training inzetten bij andere klanten, maakt u kennis met de trainers en vindt u alvast een handig artikel vol met tips.

Wie gingen u voor?

Een van de klanten voor wie wij een groot traject ontwikkelden rondom objectief rapporteren, is Koninklijke Visio. Lees het verhaal van Koninklijke Visio. Ook het Gelre ziekenhuis hielpen wij met het schrijven van objectieve notities. Lees het verhaal van het Gelre Ziekenhuis.

Uw trainer(s)

Wilt u alvast kennismaken met uw trainer? AnneliesAve en Henri verzorgen al onze zorgtrainingen.

Tips en trucs

Ter voorbereiding op de training kunt u in dit artikel vast de vijf valkuilen van objectief rapporteren vinden en daarmee ook meteen tips voor uw eigen schrijfpraktijk.

Persoonlijk advies

Hebt u specifieke vragen of wensen? Neem dan telefonisch contact op met onze trainers via 035 6237785. Natuurlijk komen wij ook graag bij u langs voor een persoonlijk opleidingsadvies of maken wij een Zoomafspraak met u.

Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.