Home » Handleiding – index maken
Terug naar overzicht
Tips en trucs14 | 05 | 2015 | door: admin

Handleiding – index maken

Eigenlijk geldt het voor alle grotere documenten, maar zeker voor handleidingen: een goede index erbij is absolute noodzaak. Belangrijke voorwaarde is echter wel dat de index met zorg is samengesteld. Wij geven u een aantal tips om een goede index te maken, waarbij de eerste twee het belangrijkst
zijn.

Tip 1: Verwijs duidelijk

Verwijs alleen naar plaatsen waar het betreffende onderwerp ook echt wordt besproken en dus niet naar pagina’s waar het slechts zijdelings aan de orde komt.

Tip 2: Gebruik synoniemenIndex maken bij handleiding
Gebruik, waar mogelijk, meerdere ingangen (synoniemen) om naar één onderwerp te verwijzen. Zo zou bijvoorbeeld het maken van reservekopieën in de index te vinden moeten zijn onder: ‘Reservekopie’, ‘Back-up’ en ‘Veiligstellen gegevens’.

Tip 3: Wees consequent

Wees consequent in het gebruik van zoektermen: dus niet ‘Seinnummer’ naast ‘Seinnummers’. Wees ook consequent met het gebruik van hoofdletters: trefwoorden beginnen óf met een hoofdletter óf met een kleine letter, maar niet allebei.

Tip 4: Werk met subniveau’s

Gebruik bij uitgebreide indexen hoofd- én subniveau’s.

Tip 5: Laat de index nakijken

Wat ook voor de tekst zelf geldt: het is een goede gewoonte de index te testen. Laat een of meer proeflezers een aantal zaken via de index opzoeken en noteer eventuele problemen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over handleidingen schrijven? Bekijk dan de informatiepagina. Of neem direct contact met ons op voor advies op maat.

14 | 05 | 2015 | door: admin
Terug naar overzicht
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.