Home » Objectief schrijven
Artikelen16 | 03 | 2020 | door: Ave Luth

Objectief schrijven

Objectief onderbouwen, dat willen de meeste cursisten wel leren. In een eerdere blog kon je al tips over onderbouwen lezen.  In dit artikel geven we tips om zo neutraal mogelijk te schrijven.

Zakelijk, neutraal, niet-gekleurd

In veel verslagen vertel je hoe je tot een bepaald besluit bent gekomen voor een bepaalde behandeling of vervolgstap. Daarvoor gebruik je argumenten. Beschrijf je iemands voortgang waar geen cijfermatig bewijs voor is, maar bijvoorbeeld iemands gedrag of gesteldheid, dan doe je dat zo objectief mogelijk. Je beschrijft wat er gebeurd is en wat je gezien hebt en niet jouw interpretatie daarvan. Het gaat dus om de feiten en niet om jouw persoonlijke mening of smaak.

Verschil objectief en subjectief

Wat is nu het verschil tussen objectief en subjectief schrijven? We maken het duidelijk met een voorbeeld:

  1. Cliënt was vandaag snel prikkelbaar. Heb een stukje voorgelezen en dat hielp enorm. We zijn koffie gaan drinken in de kantine. Cliënt had weinig behoefte om te praten, leek me nogal neerslachtig. Hij at wel met smaak zijn koekje op.

De cursieve woorden zijn subjectief: de schrijver geeft hier zijn of haar mening. De schrijver vindt de cliënt snel prikkelbaar en hij denkt dat de cliënt weinig behoefte heeft om te praten. Maar hij weet dat niet. Je kunt hier steeds vragen: “Hoe weet je dat?”.

Het volgende fragment is objectiever:

  1. Cliënt heeft mij vandaag een paar keer boos toegesproken. Heb een stukje voorgelezen en dat maakte hem rustig. We zijn koffie gaan drinken in de kantine. Cliënt gaf alleen antwoord op mijn vragen, maar zei uit zichzelf niets. Hij nam wel een tweede en een derde koekje.

In dit fragment zijn de woorden ‘prikkelbaar’ en ‘weinig’ vervangen door het gedrag waarop dat iemand laat zien. Zo spreekt de cliënt boos en geeft hij alleen antwoord op de vragen. Soms moet je toch een oordeel geven. Zorg dan in ieder geval dat je het oordeel goed onderbouwt. Wil je objectief schrijven, gebruik dan onze tips.

Tips

  • Gebruik geen bijvoeglijke naamwoorden die iets zeggen over jouw gevoel of smaak. Denk aan geweldig, mooi, belangrijk, matig, slecht.
  • Pas ook op met bijvoeglijke naamwoorden als veel, weinig, groot, en klein. Wat is veel? Dat kan voor iedereen iets anders zijn.
  • Vaak kun je kiezen tussen twee varianten. Denk aan mager of slank: het eerste klinkt negatief, het tweede positief. Probeer zo veel mogelijk een neutrale of positieve variant te kiezen.
16 | 03 | 2020 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.