Objectief onderbouwen, dat willen de meeste cursisten wel leren. In een eerdere blog kon je al tips over onderbouwen lezen. In dit artikel geven we tips om zo neutraal mogelijk te schrijven.
In veel verslagen vertel je hoe je tot een bepaald besluit bent gekomen voor een bepaalde behandeling of vervolgstap. Daarvoor gebruik je argumenten. Beschrijf je iemands voortgang waar geen cijfermatig bewijs voor is, maar bijvoorbeeld iemands gedrag of gesteldheid, dan doe je dat zo objectief mogelijk. Je beschrijft wat er gebeurd is en wat je gezien hebt en niet jouw interpretatie daarvan. Het gaat dus om de feiten en niet om jouw persoonlijke mening of smaak.
Wat is nu het verschil tussen objectief en subjectief schrijven? We maken het duidelijk met een voorbeeld:
De cursieve woorden zijn subjectief: de schrijver geeft hier zijn of haar mening. De schrijver vindt de cliënt snel prikkelbaar en hij denkt dat de cliënt weinig behoefte heeft om te praten. Maar hij weet dat niet. Je kunt hier steeds vragen: “Hoe weet je dat?”.
Het volgende fragment is objectiever:
In dit fragment zijn de woorden ‘prikkelbaar’ en ‘weinig’ vervangen door het gedrag waarop dat iemand laat zien. Zo spreekt de cliënt boos en geeft hij alleen antwoord op de vragen. Soms moet je toch een oordeel geven. Zorg dan in ieder geval dat je het oordeel goed onderbouwt. Wil je objectief schrijven, gebruik dan onze tips.