De tijd van lange, zakelijke en formele brieven is voorbij. Althans, als het aan ons ligt. Wij hebben geen zin meer om ons door wollige epistels heen te bijten. We willen brieven die lezen als een trein en klinken als een klok. Brieven die onweerstaanbaar zijn. Zes tips van onze trainers om dat voor elkaar te krijgen.
Lezers hebben tegenwoordig een aandachtsspanne die korter is dan die van een goudvis. Vermoei uw lezers dus niet meer met lange teksten. Een brief van deze tijd heeft ideaal gezien niet meer dan drie of vier alinea’s. Houd ook de alinea’s kort: maximaal 5 tot 8 regels.
Bouw uw brief slim op. Vroeger was het gebruikelijk om in een brief langzaam naar de conclusie toe te schrijven. Maar tegenwoordig ben je mensen na een paar alinea’s al kwijt. Begin dus met het belangrijkste wat u wilt vertellen: dan hebt u dat maar alvast gedaan. Bouw uw brief op als een piramide.
Onze lezers scannen meer dan ooit. Dat komt door de enorme bak informatie die we iedere dag over ons heen gestort krijgen. We vliegen eerst met onze ogen over een tekst voordat we echt gaan lezen. Zorg ervoor dat u uw lezer na die eerste scan al globaal verteld hebt wat u wilt zeggen. Dat bereikt u met effectieve tussenkoppen. Onze tip: maak kopjes langer dan één woord, dan is de kans het grootst dat u de lading van de alinea goed dekt.
Hebt u iets ernstigs te vertellen in een zakelijke brief? Veel schrijvers schieten dan in de ‘nu-moet-ik-plechtig-schrijven-modus’. Gebruik geen dure woorden uit 1912, hoe mooi u ze zelf ook vindt. Thans, voorts, hedenochtend, telefonisch onderhoud, uw schrijven, aldaar, reeds, hoogachtend, hetwelk of andere ouderwetsche woorden passen niet meer in een brief van 2016.
Hoe vaak eindigen brieven nog met “Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd”? En krijgt u ook al jeuk als een brief begint met “Hiermede reageren wij op uw brief dd. 6 juli j.l.”? Schrap alle briefclichés uit uw teksten. Begin een brief bijvoorbeeld eens met: “Weet u wat de overeenkomst is tussen een koud pilsje en onze nieuwe brochure?” Onze aandacht heeft u.
Steeds vaker verwijzen schrijvers in hun brief naar een website. Slim, omdat je een brief zo ook kunt inkorten. Maar als u een link opneemt in uw brief, gebruik dan wel een handige. Mensen moeten ‘m namelijk overtypen op hun telefoon of laptop. Dus niet “Ga nu gauw naar https://www.hvds.nl/4389xB9~!jkjavv*&_vVikelnS.htm”, maar: ga naar hvds.nl/communicatietrainingen. Bij heel ingewikkelde url’s kunt u natuurlijk ook een qr-code aan uw brief toevoegen.
Zet ‘m op!
Tommy Hopstaken, trainer-adviseur
29 | 06 | 2016 | door: Willem Hendrikx