Home » Bloggen, moet ik eraan beginnen?
Blog10 | 11 | 2016 | door: Ave Luth

Bloggen, moet ik eraan beginnen?

Vroeger dacht ik bij bloggen aan mijn oom van 55 die zijn zoveelste verhaal schreef over de vogels die hij die zondag had gespot. Maar de laatste tijd merk ik dat bloggen juist een heel modern imago heeft. Iedereen die er toe doet, heeft een blog. Dit zet mij aan het denken: is het voor mij niet eens tijd om met de hype mee te gaan?

Dus ging ik op zoek naar de voordelen die bloggen voor mij zou hebben. Na een paar minuten googelen, was de boodschap direct duidelijk: ik moet zo snel mogelijk beginnen. Als ik de bloggers moet geloven, kan het bloggen mij veel bieden. Ik zet voor jullie de redenen die mij overtuigd hebben op een rijtje en geef hierbij wat tips.

Voordeel 1: Blogs zijn ideaal om jezelf te promoten en vindbaar te maken

Bloggen is een uitstekende manier om jezelf (en/of je bedrijf) te promoten. Door blogs te schrijven over onderwerpen waarvan jij verstand hebt, kun je laten zien wat voor kennis je in huis hebt. Op deze manier zet je jezelf op de kaart bij toekomstige werkgevers of binnen je eigen bedrijf. Je bouwt een bepaalde autoriteit op en daarmee betrouwbaarheid.

Blogs helpen bovendien om je vindbaarheid op het web te vergroten. In blogs kun je makkelijk (longtail)zoektermen verwerken die het goed doen in de zoekresultaten van Google. Daarnaast houdt Google van actieve sites, dus als je regelmatig blogt, zal Google je belonen.

  • Tip: Zorg dat de juiste mensen je blog vinden, door antwoord te geven op specifieke vragen die op dat moment relevant zijn binnen jouw doelgroep/vakgebied.

Voordeel 2: Bloggen draagt bij aan je leerproces

Veel mensen (waaronder ikzelf) beginnen niet met bloggen omdat ze twijfelen of mensen wel op hun blogs zitten te wachten. Maar volgens bloggers  moeten we ons niet laten tegenhouden door het feit dat een blog (in het begin) misschien niet door honderden mensen gelezen zal worden.

Bloggen doe je namelijk niet alleen voor je lezers maar ook voor jezelf: je leert er heel veel van. Door je gedachten over een bepaald onderwerp op papier te zetten, leer je ze structureren en wordt je gedwongen om nog eens goed over de kwestie na te denken. Hoe vaker je een blog schrijft, hoe beter je wordt in het duidelijk verwoorden van je boodschap. En als je eenmaal een aantal lezers hebt, kun je ook veel leren van reacties en feedback.

  • Tip: Ga zoveel mogelijk de interactie aan met je lezers door vragen te stellen en feedback te vragen

Tot slot heb ik ontdekt dat er één hele belangrijke voorwaarde is voor het beginnen van een blog: je moet het leuk vinden. Bloggers raden aan om echt alleen te beginnen als je plezier hebt in het schrijven, anders houd je het onmogelijk vol.

Conclusie: als je het leuk vindt om te schrijven, begin dan met bloggen. En als je echt niet van schrijven houdt, kun je altijd nog gaan vloggen.

Lianne Jensema

10 | 11 | 2016 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.