Op 13 november 2014 organiseert HVdS het congres De Taalstrijd. Het congres vindt plaats in de Glazen Ruimte in Maarssen. Voor lezers van Tekst & Content hebben we een speciale aanbieding: u betaalt geen €295 maar slechts €245! Vul hiervoor op het aanmeldformulier de volgende kortingscode in: con2014tenc.
Als je ‘taalstrijd’ googelt, krijg je de indruk dat die zich vooral in België afspeelt, of in Friesland. Maar de taalstrijd wordt overal uitgevochten: in bedrijven, op websites, in debatten. Het gaat dan niet om verschillende talen maar bijvoorbeeld om verschillende stijlen. De ‘eigen’ stijl van medewerkers van een organisatie tegenover de huisstijl, of juridische taal versus begrijpelijke taal, tussen Nederlands of Engels en tussen beeld of tekst. De grote vraag is: ‘Wie heeft gelijk?’ Op het congres De Taalstrijd gaan we die vraag beantwoorden. Samen met u!
Het programma is compleet, en we hebben een mooie lijst sprekers. Een kleine greep: Jan Renkema (hoogleraar Tekstkwaliteit en auteur van de Schrijfwijzer) komt antwoord geven op de vraag: Van wie is de taal? Bastiaan Geleijnse (cabaretier en medebedenker van Fokke & Sukke) geeft een spoedworkshop Humor als wapen. U kunt meedoen aan de Grote Onze Taalstrijd, een quiz van de Taaladviesdienst van Onze Taal. Dagvoorzitter is Henri Raven (communicatietrainer en vennoot van HVdS/Argumentatiecoach).
We hebben drie rondes met break out-sessies in zes verschillende arena’s:
Moet je polisvoorwaarden in gewonemensentaal, of in juridisch juiste, maar onbegrijpelijke taal schrijven? Waarom lijken de communicatieafdeling en de rest van het bedrijf het maar niet eens te worden? In deze arena vechten we uit wat wenselijke taal is op de werkvloer.
Er woedt een gevecht om de homepage. Wat is belangrijker, tekst of beeld? Moeten we lange webteksten schrijven, of juist korte? Wie gaat de strijd winnen, de papieren kranten of de krant op de iPad?
Hoe kun je taal strategisch inzetten om je publiek voor je te winnen? In deze arena verkennen we de taalwapens framing en priming, politieke taal en B1-niveau.
Taal is altijd in beweging. Maar welke kant gaat het Nederlands op? Winnen de anglicismen het? Wat is er zo leuk aan taalvouten? Wie is de baas over de taal? We letten ook op de nieuwelingen in de taalstrijd: de jongeren.
De klant is koning. Steeds meer bedrijven stemmen hun teksten af op hun klanten. Maar ook ziekenhuizen, gemeentes en andere overheidsinstellingen willen hun ‘klanten’ duidelijk informeren. In deze arena een aantal best practices uit de praktijk.
Iedereen die met tekst werkt, zit wel eens met de handen in het haar: writer’s block. Wat doe je ertegen? In deze arena zoeken we naar het antwoord.
Het congres is de moeite waard voor iedereen die bezig is met taal. Dat kan natuurlijk zakelijk: voor communicatiespecialisten, (web)redacties, opleiders, secretaresses, marketeers, copywriters, etc. Maar ook voor communicatiestudenten en niet-professionele taalliefhebbers heeft het congres veel te bieden.