Home » HVdS schrijft efficiënte werkinstructies voor het GVB Amsterdam
Projecten02 | 08 | 2016 | door: Ave Luth

HVdS schrijft efficiënte werkinstructies voor het GVB Amsterdam

Al ruim tweeënhalfjaar werkt een team van technisch schrijvers van Hendrikx Van der Spek bij het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) Amsterdam. Daar maken zij werkinstructies voor de monteurs voor het onderhoud van de tram en de metro. Inmiddels hebben we ruim 1000 werkinstructies geschreven, die de monteurs sinds begin dit jaar in de praktijk gebruiken. En met resultaat.

Kwaliteit is verbeterdHVdS schrijft voor GVB

Waar monteurs zich voorheen door omvangrijke technische voorschriften moesten worstelen op zoek naar dat ene stukje informatie over onderhoud, zijn de instructies nu per onderdeel en in de taal van de monteur geschreven. De monteurs krijgen nu een onderhoudsboek per beurt mee, met alleen de informatie die ze nodig hebben. Op deze manier verloopt het werk niet alleen efficiënter, maar is ook de kwaliteit van het onderhoud verbeterd.

Samenwerking met de monteurs

Collega Marleen Overduin is projectleider en eindredacteur van het project. Zij vertelt dat de samenwerking met de monteurs erg belangrijk is: “In het begin zijn we veel in gesprek gegaan met de monteurs over het nut van goede werkinstructies en samenwerking. Zij hebben immers de ervaring en weten precies hoe zij hun werk uitvoeren. We zijn met de monteurs meegelopen tijdens hun onderhoudsbeurten of revisies en we hebben foto’s en aantekeningen gemaakt. De foto’s gebruiken we in de werkinstructies, omdat die vaak meer zeggen dan een uitgebreide beschrijving. Op basis van de kennis en input van de monteurs, schrijven we onderhoudsdocumentatie, revisiedocumenten en werkbeschrijvingen bij de herstellingen. De afdeling Technisch Beheer van het GVB keurt vervolgens onze werkinstructies goed en daarna gaan de instructies de werkvloer op. “

Feedback

Doordat de monteurs de werkinstructies nu gebruiken bij het onderhoud en revisie, krijgen we feedback op ons werk.  Marleen licht toe dat dit een van de voordelen is van gedetacheerd zijn bij de klant: “We komen regelmatig op de werkvloer en daardoor weten de monteurs en medewerkers van Technisch Beheer ons te vinden met vragen of opmerkingen over de documentatie.  Wij kunnen deze dan snel verwerken. Het is leuk om te zien dat de monteurs de werkinstructies gebruiken en dat alle partijen het nut ervan inzien. De documentatie helpt ze echt bij hun werk!”

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project of hebt u ook een (omvangrijk) documentatieproject, waarbij u schrijvers of projectleiders kunt gebruiken? Neem dan contact op met Willem Hendrikx via  06 51287155 of e-mailadres whendrikx@hvds.nl

Lees ook het artikel in het personeelsblad IN van GVB Amsterdam over dit project (zie foto).

Bekijk hier onze andere projecten en klanten.

02 | 08 | 2016 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.