Home » Interview met de argumentatiecoach op Radio 1
Blog21 | 09 | 2016 | door: Ave Luth

Interview met de argumentatiecoach op Radio 1

De Algemene Beschouwingen zijn vandaag van start gegaan. Dé kans voor politici om zichzelf en hun partij onder grote media-aandacht te profileren. Met de aanstaande verkiezingen in hun achterhoofd willen alle politici zo goed mogelijk voor de dag komen. Daarvoor is het natuurlijk belangrijk dat er goede argumentatie wordt gebruikt.algemene beschouwingen

Radio 1 interviewde onze expert op het gebied van argumentatie, Henri Raven, over de Algemene Beschouwingen. Als argumentatiecoach analyseerde hij de oneliners en soundbites van de politici tot nu toe.

Niet veel nieuws

Tot nu toe heeft Raven nog niet veel nieuws gehoord: ‘‘De toon is gisteren gezet met uitgekauwde soundbites, zoals de wc-eend van Roemer ’’. Ook de Eftelingmetafoor van Wilders is gerecycled. Deze gebruikte hij in 2015 al toen hij sprak over het ‘nepparlement’. Politici vallen in herhaling.

Maar het is volgens de argumentatiecoach dan ook erg moeilijk om tot een goede oneliner te komen. De perfecte oneliner is ‘puur, spitsvondig en origineel’. Vooral originaliteit is erg lastig: ‘‘Probeer maar eens een plaatje te vinden dat niet al twintig keer is langsgekomen’’.

Watermetaforen en greppels

Henri voorspelt dat er tijdens de debatten weer veel gesproken zal worden over ‘de kloven, ravijnen en greppels ’ die het kabinet heeft gegraven. Dit als contrast voor de brugmetafoor die eerder door het kabinet zelf gebruikt is. Daarnaast kunnen we watermetaforen verwachten: ‘‘De tsunami van vluchtelingen en de vluchtelingenstroom. We hebben ze al eerder gehoord, maar ze komen allemaal weer langs’’.

Het moment is belangrijk

Bij de Algemene Beschouwingen is het misschien wel het belangrijkst hoe het er uiteindelijk uitziet op het journaal. Hiervan zijn politici zich heel bewust. ‘‘Politici gaan echt niet achter drie collega’s in de rij staan voor de interruptiemicrofoon. Dat ziet er zo lullig uit. Nee die wachten tot de spot alleen op hen gericht is’’.

Wilders is hier kampioen in. Hij maakt er een gewoonte van om voor elke Algemene Beschouwingen een punt van orde aan te stippen. ‘‘Dit jaar wenste hij minister Plasterk een warm welkom en vorig jaar wilde hij de Algemene Beschouwingen afblazen om te praten over de vluchtelingenproblematiek’’. In beide gevallen verzekerde hij zich van de allereerste aandacht en haalde hij dus steevast als eerste de nieuwsheadlines.

Luister het radiofragment met de argumentatiecoach terug: http://www.nporadio1.nl/de-ochtend/uitzendingen/418702-2016-09-21 Het fragment begint om 11.46 uur.

www.argumentatiecoach.nl

21 | 09 | 2016 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.