Home » Knikdenker 2: De klimmende kraan
Blog16 | 07 | 2018 | door: Ave Luth

Knikdenker 2: De klimmende kraan

Onze trainer Maarten Welkers heeft samen met trainer en coach Tijm Corporaal een rubriek over praktische, mooie en innovatieve ideeën: Knikdenker. In deze rubriek beschrijven ze ideeën die tot stand zijn gekomen door een slimme denkknik. Elke maand plaatsen we hier zo’n Knikdenker. Vandaag gaat de knikdenker over de klimmende kraan.

 Nog niet zo lang geleden werd er zwaar getwijfeld aan het vermogen om snel en goedkoop windturbines te kunnen plaatsen. Toen dat wel bleek te kunnen, dachten we dat het bouwen van hoge windturbines op veel plaatsen toch haast onmogelijk moest zijn. Immers:

  • de ruimte of het transport naar de locatie ontbreekt vaak;
  • het terrein is ongeschikt voor zwaar materieel en
  • voor het manoeuvreren moet teveel begroeiing worden gekapt.

Henk Lagerweij, Nederlands enige ontwerper van windturbines bij Lagerweij in Barneveld, ontwikkelde de zelf klimmende kraan. Dat is een kraan waarmee windturbines snel en goedkoop kunnen worden gebouwd. Hierdoor is er geen grote kraanopstelplaats meer nodig en kunnen op voorheen onmogelijke locaties nu wel windturbines worden gebouwd. Denk aan dijken, een bosrijk of heuvelachtig terrein of een ruwe zee.

(klik op de foto voor een demonstratie van de klimmende kraan)

klimmende kraan

Waar zit hier de knik?

Het ontwerpteam van Lagerweij heeft gedacht in mogelijkheden. Eerder bedachten ze al hoe je de onderdelen van een windturbine lichter kunt maken. Nu stond de vraag centraal: ‘Hoe kunnen we met licht materiaal toch een grote windturbine maken, zonder daarbij een zware kraan te moeten gebruiken?’ Ze ontwikkelden vervolgens een methode waarbij de kraan langs de turbine omhoog klimt. De  turbinedelen die als eerste zijn geplaatst nemen ze daarbij als uitgangspunt, door de kraan daaraan te bevestigen. Windturbineonderdelen als kraanonderdelen. Briljant!

Denken vanuit vooronderstellingen

Vanuit innovatief denken noemen we dit ‘denken vanuit vooronderstellingen of aannames’. Een techniek die je kunt inzetten om tot innovatieve ideeën te komen. Het principe is eenvoudig:

‘Wat als we bepaalde beperkingen hebben?’ of  ‘Wat als een bepaalde voorwaarde niet geldig is?’, ‘Welke oplossingen komen dan bovendrijven?’.

In het geval van de klimmende kraan is de vooronderstelling: we willen hijsen zonder een kraan te plaatsen. Dit klinkt als een tegenstelling, zelfs als iets onmogelijks. Lagerweij laat zien dat het wel mogelijk is. In innovatief denken is het belangrijk niets op voorhand voor onmogelijk te houden.

Doorbraak

Een innovatie begint vaak met een kleine doorbraak. Die wordt vervolgens eerst stevig bekritiseerd. Terecht, want er zijn in het begin nog allerlei obstakels die overwonnen moeten worden. Maar al doende wordt steeds meer ervaring opgedaan. 20 jaar geleden dachten we dat het niet rendabel zou zijn om een windturbine van 160 meter te plaatsen. En nu…  Je moet haast van een andere planeet komen om de denkknik van de innovator niet te willen omarmen.

Vraag jezelf deze week eens af: welke denkknik is er in mijn organisatie het afgelopen jaar gerealiseerd? En ben ik daar al trots op?

Deze Knikdenker kwam tot stand dankzij het prachtige denkwerk van Lagerweij in Barneveld. Innovaties ontstaan vaak door anders tegen bestaande situaties aan te kijken. Juist door anders te denken kun je tot meer en betere oplossingen komen. Innovatief denken kun je leren. Wil je hier meer van weten? Kijk dan eens naar een van de trainingen die Maarten geeft, bijvoorbeeld Creatief Denken.

Tijm Corporaal & Maarten Welkers

16 | 07 | 2018 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.