Home » Rutte ziet hem al aankomen… het frame van de “draaier”
Blog18 | 01 | 2017 | door: Willem Hendrikx

Rutte ziet hem al aankomen… het frame van de “draaier”

Afgelopen weekend beloofde Rutte in Buitenhof om zeker niet met de PVV samen te gaan regeren. Een stellige belofte die echter niet strookt met eerder door hem gedane uitspraken. Het frame van de “leugenaar” oftewel de “draaier” ligt nu op de loer en zijn politieke concurrenten ruiken hun kans.

Ruttes concurrenten hebben genoeg argumenten om aan zijn belofte te twijfelen. Eerder stelde hij dat de VVD principieel geen partij buitensluit. Hij zei: “als hij (= Wilders – wh) de grootste wordt en belt, zijn wij natuurlijk bereid om te praten”. Daarnaast was hij het later ook eens met VVD-coryfee Wiegel, die ook stelde dat de PVV niet mag worden uitgesloten.

Gebroken beloftes

Net als andere politici is er bij Mark Rutte soms een verschil tussen zijn beloftes in verkiezingstijd en zijn gedrag na de verkiezingen. Bekend zijn zijn gebroken beloftes over de 1000 euro belastingverlaging voor iedere Nederlander en over het onthouden van financiële steun aan Griekenland. Deze stammen nog uit de verkiezingstijd in 2012. Toch kunnen ze nu zomaar weer een rol gaan spelen bij de framing van Rutte als een draaier: iemand die terugkomt op eerder gedane uitspraken.

“U draait en bent niet eerlijk”

Met deze woorden van Jan Peter Balkenende kwam er een eind aan de premieraspiraties van Wouter Bos in 2006. Naar verluidt was het de toenmalige spindoctor van het CDA Jack de Vries die het frame van de draaier via Balkenende los liet op Bos. Het frame speelde een grote rol tijdens de verkiezingen in 2006. Het CDA gebruikte het vele malen en Bos lukte het niet om het frame onschadelijk te maken. Het was een van de oorzaken dat het de PvdA niet lukte het CDA in de verkiezingen naar de kroon te steken.

Op dit moment, half januari 2017, staan Ascher, Pechtold en Buma klaar om hetzelfde frame los te laten op Mark Rutte. We zijn benieuwd of over enige tijd blijkt dat het gelukt is.

18 | 01 | 2017 | door: Willem Hendrikx
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.