Uit recent onderzoek blijkt dat 70 procent van de zoekopdrachten in Google bestaat uit longtailzoektermen (4 of meer woorden). Slechts 30 procent van de zoekopdrachten bestaat dus uit shorttailzoektermen. Dit is eigenlijk niet meer dan logisch, want langere zoektermen zijn vaak specifieker en leveren dus meer relevante resultaten voor de gebruiker op.
Wat levert het u op wanneer u longtail keywords gebruikt voor uw website? En hoe komt u erachter op welke longtailzoekwoorden u moet focussen?
Het grootste voordeel van longtailzoektermen is dat ze simpelweg minder concurrentie hebben. Ze komen daarom sneller hoog in de zoekresultaten dan shorttailzoektermen. Met korte algemene zoektermen zoals ‘autoverhuur’ of ‘kapper’ scoor je als (beginnende) website niet. Je bent namelijk niet de enige die deze keywords gebruikt, dus zal het heel veel tijd kosten om hoog te scoren met een algemene term.
Zeker voor een beginnende website loont het daarom om te focussen op langere, specifiekere zoektermen, die meer zeggen over de inhoud van je website. De zoekterm ‘kapper’ kun je bijvoorbeeld betekenisvoller maken door de locatie, het aanbod of een handeling erbij te noemen. Bijvoorbeeld: ‘afspraak maken dameskapper centrum Amsterdam’ of ‘goedkope kapper voor kroeshaar’. Deze groepen zoektermen kun je bovendien op een natuurlijke manier verwerken in je tekst, omdat het vaak om zinsdelen gaat in plaats van losse woorden.
Kortere zoekwoorden hebben misschien een hoog zoekvolume, maar ook heel veel concurrentie. Zeker voor een beginnende website liggen de kansen daarom bij longtailzoekwoorden.
Behalve dat longtailzoektermen minder concurrentie hebben, zorgen ze voor een hogere conversie. Conversie betekent dat de gebruikers van je website de gewenste actie ondernemen (een aankoop doen, een artikel lezen et cetera). Longtailzoektermen zijn namelijk specifieker en sluiten aan op de vragen van de gebruiker. Wanneer je gebruik maakt van lange zoektermen zorg je er dus voor dat de juiste mensen jouw webpagina bereiken.
Het gaat bij het bedenken van longtailzoektermen eigenlijk maar om één vraag: wat wil mijn doelgroep weten? Verplaats u dus in uw doelgroep en probeer uw zoektermen zoveel mogelijk op hun vragen aan te laten sluiten.
De volgende tips kunnen u helpen om tot de beste keywords te komen:
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat achter zoekopdrachten daadwerkelijk mensen zitten. Verlies u dus niet helemaal in zoektermen en tools als Google Analytics en Google Suggest, maar gebruik ook uw gezonde verstand.
Lianne Jensema
03 | 10 | 2016 | door: Ave Luth