Home » E-health in opkomst – de flitsende vorm versus de onduidelijke inhoud
Nieuws14 | 08 | 2017 | door: Ave Luth

E-health in opkomst – de flitsende vorm versus de onduidelijke inhoud

Op vrijdag 8 september organiseert Hendrikx Van der Spek gratis zomerworkshops voor medische beleidsadviseurs. In een van de workshops gaan we in op schrijven voor e-health. E-health is een actueel thema in de gezondheidszorg. De vorm van deze technologische ontwikkeling verbetert zich in een razendsnel tempo, maar de inhoud, de heldere communicatie, blijft achter.

Zomerworkshop over de manier van communiceren binnen e-health

Daarom gaan we in de zomerworkshop over e-health verder in op hoe je de patiënt op een duidelijke manier informeert over zijn/haar gezondheid. Een goede digitale patiëntenomgeving is mooi, maar als de patiënt niets begrijpt van de informatie die daar te vinden is, mist de e-healthomgeving haar doel. Onder andere een zinvol communicatiebeleid en de vuistregels van digitale patiëntinformatie passeren tijdens de zomerworkshop de revue.

Meer weten over de zomerworkshops? Of wil je je graag inschrijven? Laat het ons weten via info@hvds.nl of 035 – 623 77 85.

Mooie initiatieven van e-health

Voor wie benieuwd is naar de verschillende initiatieven en voorbeelden van e-health, dit zijn er een paar:

  • In het Antoni van Leeuwenhoek werkt men tegenwoordig met een internet-zelfmanagementprogramma dat Fit blijven heet. Het programma helpt patiënten om na een borst- of longkankerbehandeling goed in beweging te komen en te blijven. De patiënten beantwoorden online vragen over hun beweegpatroon en motivatie. Ze krijgen in reactie daarop een beweegadvies dat bij hun eigen motivatie past. Uit onderzoek blijkt al, dat de patiënten fysiek actiever worden van dit persoonlijk advies.
  • Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is begin dit jaar gestart met een project dat COPD in Beeld heet. Patiënten met een chronische longziekte houden via een app hun gezondheid in de gaten. Dit scheelt de patiënten een ziekenhuisbezoek. De zorgmedewerkers in het ziekenhuis controleren namelijk de gegevens uit de app en houden zo in de gaten hoe de gezondheid van de patiënt zich ontwikkelt.
  • De GGD heeft een eigen appstore gemaakt, waarin je apps kunt downloaden waarmee je je gezondheid kunt verbeteren. “Het doel van de GGD AppStore is het bieden van een toegankelijk overzicht van relevante en betrouwbare e-PublicHealth toepassingen.” Zo kun je je kennis op peil houden als je een reanimatiecursus hebt gevolgd, is er een app voor als je wilt stoppen met roken en kun je dagelijks trainen met lichamelijke oefeningen.
  • Psychologenpraktijk Aeffectivity werkt met videogesprekken en online behandelprogramma’s. Met deze online therapie vinden de gesprekken tussen psycholoog en cliënt niet meer op locatie plaats, maar spreken ze elkaar via beeldgesprekken.
  • Ook robots vallen binnen de e-health. Zo ontwikkelde een Amerikaanse start-up de huisrobot Pillo. Deze robot geeft je de juiste medicijnen en vraagt herhaalrecepten aan bij de apotheek als de voorraad leeg is. Hoewel deze robot nog maar net uit is in Amerika, is het niet ondenkbaar dat deze robots binnen afzienbare tijd ook in Nederland beschikbaar zijn.

Voor eenieder die meer wil weten over technologische ontwikkelingen op het gebied van e-health, is er van 20 – 26 januari 2018 een e-health week. Deze week wordt georganiseerd door het ministerie van VWS en ECP (Platform voor de Informatiesamenleving).

 

14 | 08 | 2017 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.