Wat hebben Pistol, Browning, Wesson, Kimber en Beretta met elkaar gemeen? Het zijn allemaal baby’s die de naam van een geweer of pistool hebben gekregen. Ondanks de vele schietincidenten in de Verenigde Staten blijft de verkoop van wapens stijgen. Die stijging zie je terug in de naamgeving: vorig jaar kregen alleen al 1500 baby’s in de VS de naam Gunner. De verklaring: ouders denken dat een stoere naam hun kind een voorsprong geeft in een gevaarlijke wereld.
Kinderen die naar auto’s worden genoemd, zijn we al een aantal jaren gewend. Veel jongens heten Lincoln of Bentley, voor meisjes zijn Mercedes (dat is natuurlijk van oorsprong een meisjesnaam) en Lexus populair. Maar dat steeds meer kinderen naar wapens worden genoemd, was nieuw voor mij. Toch is dat een duidelijke trend, zo blijkt uit een artikel in de Independent. Gunner (schutter) is al doorgedrongen tot de top-200 van jongensnamen. En de naam Cannon (kanon) staat inmiddels in de top-100.
Messen en speren
Je kind naar een geweer noemen blijkt onderdeel te zijn van een bredere trend. Ook steek- en slagwapens zijn populair. We kennen Lance (speer) natuurlijk van Lance Armstrong, maar ook Mace (knuppel), Blade (mes, lemmet), Saw (zaag) en Dagger (dolk) worden gebruikt als jongensnaam. Sabre (sabel) is in opkomst bij meisjes. De verdeling over de seksen is sowieso grappig: 900 jongens werden vorig jaar Archer (boogschutter) genoemd, veel meisjes kregen de naam Arrow (pijl). En ook andere vormen van geweld worden vernoemd: elf kinderen kregen de naam Arson (brandstichting).
Magische naamgeving
Volgens een Amerikaanse website over babynamen worden er steeds meer kinderen genoemd naar geweren, messen, historische krijgers, bloeddorstige godinnen (Kali) en macho filmsterren. Het lijkt erop dat ouders in duistere tijden zoeken naar intimiderende namen. Daarin klinkt de tijdloze magie door die ook vroeger een rol speelde in naamgeving: de eigenschappen van de naam worden overgebracht op de drager. Met iemand die Browning of Beretta heet valt niet te spotten, dat is de boodschap.
Tot slot: uit het onderzoek blijkt ook dat negen kinderen in 2015 Chaos werden genoemd. Dat snap ik dan weer wel.
27 | 06 | 2016 | door: Erik van der Spek