In dit artikel gaan we dieper in op onderbouwen. Hoe doe je dat? Lees hier de snelle trucs om je onderbouwing te testen. Meer tips? Binnenkort verschijnt ook een artikel over objectief schrijven. Maar eerst: het belang van het fundament van je argument.
De uitspraak wie eist, bewijst geeft aan dat je niet zomaar iets kunt eisen zonder daarvoor onderbouwing aan te dragen. Dat principe is een principe dat we moeten blijven heiligen. Waarom? Omdat plannen zonder uitwerking, stellingen zonder argumenten, argumenten zonder sub-argumenten, helemaal geen plannen, stellingen of argumenten zijn, maar slechts loze kreten. Daarom!
Zeker als een stelling aannemelijk klinkt en met enige overtuiging wordt gebracht, lijkt verdere onderbouwing van de uitspraak niet nodig. Wil je je beslissing onderbouwen, dan is de waarom- of hoe dan-vraag een goede om te beantwoorden. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van kleine kinderen: zij blinken immers juist uit in het stellen van de waarom-vraag. Net zo lang totdat je niets anders meer weet te verzinnen. De overtuigingskracht van je verhaal zit hem namelijk niet alleen in het aantal argumenten dat je opvoert, maar vooral ook in de manier waarop je die afzonderlijke argumenten weer weet te onderbouwen. Ga daarom net zo te werk als een kind van 5 en blijf jezelf de waarom-vraag stellen, steeds weer, net zo lang totdat je stuit op de laag van feitelijke gegevens: cijfers en onderzoeksgegevens vormen vaak het uiteindelijke fundament van je argument.
Check dus je cijfers en je overige feiten, weet altijd precies waarop je je argumenten hebt gebaseerd. Vaak brengt deze werkwijze je uiteindelijk ook tot een nadere nuancering of precisering van je standpunt: na het herhaald stellen van de waarom-vraag kom je vaak pas zwakke plekken in je betogende lijn op het spoor.
Ook voorkom je met deze werkwijze cirkelredeneringen: redeneringen waarin je je hoofdargument onderbouwt met een of meerdere argumenten, waarbij je aan het eind eigenlijk weer terug bent bij je startpunt. Neem het volgende voorbeeld: Opname van systeemtherapeut in de NZa-beroepentabel is onmogelijk [waarom?] omdat systeemtherapie niet vergoed wordt. [waarom?] Systeemtherapeut is geen BIG-beroep en [waarom?] is daarom niet als schrijvend beroep opgenomen in de NZa-beroepentabel. Aangezien we aan het eind van de redenering weer terug zijn bij het begin, verdient deze uitdieping nog wel wat nadere aandacht.
09 | 03 | 2020 | door: Ave Luth