Home » Berigheidsdetectie
Communicatie15 | 02 | 2015 | door: Erik van der Spek

Berigheidsdetectie

Het succes van Boer Zoekt Vrouw doet vermoeden dat elke boer in Nederland inmiddels toch wel twee of drie vrouwen heeft. Maar het is de vraag of de dames wel een goede indruk hebben van het liefdesleven op de boerderij. Gelukkig kunnen ze op internet voldoende tips en hulpmiddelen vinden.

Ik wist al dat een mannetjesvarken een beer heet en een vrouwtje een zeug, dus ik kon me iets voorstellen bij het woord berigheid. Maar het woord berigheidsdetectie was nieuw voor me, net als zijn tegenhanger tochtigheidsdetectie (bij koeien). Sinds ik deze woorden las (op de site van een klant, dat u geen rare ideeën krijgt), is er een wereld voor me open gegaan. Ik wist niet dat het liefdesleven van varkens en koeien zo geavanceerd was: daar kunnen wij nog veel van leren.

berigheidsdetectie

Sensor op het staarthoofd

Neem de Kamar Tochtigheids Detector: “De detector heeft een drukgevoelige sensor met een ingebouwd tijdsmechanisme, ontworpen om geactiveerd te worden bij staande tocht verschijnselen. Gelijmd op het staarthoofd, zal druk van de borst van een andere koe de detector na drie seconden druk van wit naar rood laten kleuren. Dit tijdsmechanisme helpt u echte tocht van valse tocht te onderscheiden.” Voor slechts € 1,60 per stuk lijkt mij dit een onmisbaar hulpmiddel voor de kandidaten van Boer Zoekt Vrouw. Want, zo waarschuwt de bijsluiter: “Een verloren tocht kost u al gauw € 1,50 per dag.”

Rammig, ritsig en ruizig

Als het gaat om het paargedrag op de boerderij is het zaak de terminologie goed in de gaten te houden. Honden zijn loops, katten zijn krols. Een paard (een merrie dan) is hengstig. Koeien zijn tochtig: de stam ‘tocht’ komt van begeerte, net als in hartstocht. Een zeug is dus berig. Schapen kunnen ook tochtig zijn, dat heet ook wel rammig. Een geit wordt ritsig (een haas ook trouwens). Ritsig heeft niets met rits te maken, maar is etymologisch verwant met rillen (van de liefdeskoorts). Wilde dieren zoals herten zijn bronstig. Er zijn ook regionale varianten: bollig is een variant van tochtig, en ruizig is een variant van berig.

Staande tocht

Inmiddels ben ik helemaal thuis in de wereld van de tocht, de staande tocht en het tochtverloop. Staande tocht en tochtverloop doen aan de Elfstedentocht denken, maar dat is misleidend: staande tocht houdt in dat een koe klaar is om gedekt te worden. Maar laten we hiervoor de koe zelf aan het woord laten, in dit geval de koe van IJsboerderij Margje: “Als je de staande tocht hebt, betekent dit dat je je wilt laten bespringen door de stier. Je eicel is klaar voor bevruchting. Helaas heeft mijn boer geen staande tocht kunnen ontdekken. Mijn bespringgevoelens waren nog niet heftig genoeg.”

Laten we hopen dat de boeren uit Boer Zoekt Vrouw de juiste detectiemiddelen in huis hebben. Het zou zonde zijn als er een tocht verloren gaat, of als de boeren in kwestie de bespringgevoelens van hun dames verkeerd inschatten.

15 | 02 | 2015 | door: Erik van der Spek
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.