Al een aantal weken is het land geveld door het coronavirus. Veel mensen werken thuis en organisaties buitelden de eerste weken in onze mailboxen over elkaar heen om te vertellen dat ze hun diensten, ondanks alles, zeker nog kunnen aanbieden. Collega Anne schreef eerder al een blog over de do’s en don’ts in zo’n mail. Mijn oog viel door al die mailtjes op de toon die websitebeheer-gerelateerde bedrijven gebruiken om hun klanten aan te spreken. Past die toon wel bij hun klanten? Met andere woorden: schrijven deze bedrijven wel voor hun doelgroep, of slaan ze daarin wat door? En hoe doe je dat eigenlijk, schrijven voor je doelgroep?
Een van de begroetingen die regelmatig in mijn mailbox verschijnt is namasté, wat zoveel betekent als ‘ik buig voor jou’. Ik krijg deze merkwaardige groet toegestuurd door Rank Math; een plugin die we gebruiken om onze website up-to-date te houden. Deze organisatie legt via haar website op een eenvoudige en duidelijke manier uit hoe je je eigen website kunt verbeteren. Dat spreekt mij en vast ook andere geabonneerden aan, maar gaat iemand aanspreken met een groet die veel bij yoga gebruikt wordt niet wat ver?
En wat dacht je van WordPress? Daarmee houden we onze website bij. We ontvangen van WordPress regelmatig kudos voor de manier waarop we dat doen. Is dat de toon om je klant mee aan te spreken? (Dit ‘moderne’ woord blijkt overigens heel oud te zijn. Kudos is Oudgrieks voor roem en faam. WordPress geeft ons dus eigenlijk ‘roem’ voor de stappen die we als bedrijf nemen.)
Het antwoord daarop is lastig te geven. Het blijft iets subjectiefs, maar als bedrijf kun je wel proberen je doelgroep zo goed mogelijk voor ogen te houden als je schrijft. Een schrijver schrijft immers voor z’n lezer. Daarom hier een paar tips op een rij om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de lezer van je teksten:
Zet als bedrijf op een rij welke eigenschappen en karaktertrekken jouw lezer heeft en maak zo een doelgroepprofiel. Wat is het opleidingsniveau van je lezer? Waar ligt z’n kennisbehoefte? Wat vindt de lezer wel interessant, wat niet? Welk taalgebruik past bij je lezer? Hoeveel tijd heeft de lezer om je tekst te lezen? Op deze manier maak je als het ware een fotolijstje van je doelgroep. Zet die op je bureau en houd op die manier steeds voor ogen voor wie je schrijft.
Voor bedrijven die makkelijk in contact kunnen komen met hun lezer, is het aan te raden zo nu en dan een enquête te houden onder je lezers. Vraag daarin naar hun tevredenheid over de content die je deelt. Wat vinden ze van de toon die je gebruikt? Krijgen ze genoeg informatie, of hebben ze behoefte aan andere content? Zo stem je de informatie en de tone of voice van je teksten steeds secuurder af op de lezer.
Waak ervoor dat je als bedrijf ‘hip’ wilt zijn en termen gebruikt die niet bij jouw als bedrijf, maar daarmee ook niet bij je lezer passen. Ben je een Nederlands bedrijf? Spreek dan ook Nederlands in de teksten die je schrijft. Vaak helpt het om voor ogen te houden hoe je klanten aan de telefoon of tijdens een fysieke afspraak aanspreekt. Zoals je dan in verzorgde spreektaal tegen een klant spreekt, kun je ook het beste in je brieven en e-mails schrijven.
Zoals gezegd blijft het een subjectief iets. Waar ik niet graag aangesproken word met namasté, zullen er wellicht anderen zijn die dat niet erg vinden. Toch kun je als bedrijf vaak best een reële inschatting maken van de wensen en behoeften van je klant, bijvoorbeeld met een doelgroepprofiel. Je spreekt dan wellicht niet elke klant exact aan zoals hij of zij dat graag zou willen, maar met een duidelijk doelgroepprofiel en een nuchtere schoenmaker-blijf-bij-je-leest-houding, kom je een heel eind!