Home » Aan de slag bij Koninklijke Visio: rapporteren kun je leren!
Nieuws31 | 05 | 2018 | door: Ave Luth

Aan de slag bij Koninklijke Visio: rapporteren kun je leren!

visio

Ze staan dag en nacht voor hun cliënten klaar en ondersteunen hen waar dat nodig is; de cliëntbegeleiders van Koninklijke Visio zitten geen moment stil! Maar hoe zorg je er nu voor dat je aan het einde van de dag of nacht nog op een heldere, objectieve manier kunt rapporteren over de cliënt? Met die vraag is HVdS eind 2017 samen met Visio aan de slag gegaan. Een e-learning en een flink aantal trainingen zijn het gevolg. Een van onze trainers, Ave Luth, vertelt over het project.

Wat is Koninklijke Visio voor organisatie?

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen en biedt onder andere begeleiding, revalidatie, onderwijs en woongelegenheid. Daarin is Visio er ook voor mensen die niet alleen visueel beperkt zijn, maar ook een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuigelijke beperking hebben (zie de website van Visio voor meer informatie). Op de woongroepen waar cliënten van Visio te vinden zijn, werken de eerdergenoemde cliëntbegeleiders.

Aanleiding van dit project

De begeleiders maken elke dag een rapportage over hun cliënten, die alleen te zien is voor hun collega’s. Maar binnenkort kunnen ook ouders en verzorgers de rapportages inzien. Dat vraagt om een objectieve, heldere rapportage, die niet alleen voor collega’s maar voor iedereen leesbaar en te begrijpen is. Tijd voor een training dus!

Beginnen met een e-learning

Een e-learning is altijd een welkome inleiding op een incompanytraining, omdat je je dan waar en wanneer je maar wilt goed kunt voorbereiden. Visio ontwikkelde daarom eind 2017 in samenwerking met HVdS zo’n e-learning. Daarin staan drie hoofdaspecten van het rapporteren centraal:

  • Kort en bondig schrijven
  • Objectief schrijven
  • SMART rapporteren

Dat ‘waar en wanneer je maar wilt’ blijkt zelfs midden in de nacht te kunnen zijn, zo merkte ik aan de tijdstippen waarop de resultaten van de harde werkers van de nachtdienst binnenkwamen!

Theorie praktisch toepassen in de training

Nadat de deelnemers de e-learning hebben afgerond, kunnen ze zich klaarmaken voor een incompanytraining van drie uur. Ze leveren een aantal rapportages aan die ze in de afgelopen weken geschreven hebben. Daar maak ik herschrijfopdrachten van. Het is immers veel leerzamer en boeiender als je met eigen teksten aan de slag kunt, dan met teksten die de trainer zelf heeft meegenomen. Zo zie je meteen in je eigen praktijk wat er nog beter kan.

Wat leren de deelnemers in die training?

De drie aspecten uit de e-learning komen uitgebreid aan bod in de training. Zo oefenen de deelnemers met hun eigen zinnen en maken ze die korter, bondiger en objectiever. Ook oefenen we met het SMART opstellen van doelen. Voor elke cliënt worden er door het jaar heen namelijk doelen opgesteld, om zijn dagelijks leven zo uitdagend en leefbaar mogelijk te maken.

Het hele land door

De afgelopen maanden heeft een aantal medewerkers van Visio in Stramproy en Breda al een training gevolgd. Het is mooi om te merken dat ze er in de praktijk voor hun cliënten willen zijn en dat nu ook in hun rapportage kunnen laten doorklinken. Ze hebben door de e-learning en door de training al meer oog voor de zinnen die niet lekker lopen of de subjectieve lading in hun rapportage. Visio zit door het hele land, dus er zijn nog genoeg cliëntbegeleiders die in de komende maanden een training zullen volgen. Ik hoop hen allemaal een stap verder te brengen in het schrijven van een objectieve rapportage!

Ook voor u!?

Bent u geïnteresseerd in een soortgelijk project voor uw organisatie? Dan kunt u uiteraard ons trainingsaanbod bekijken, maar neemt u ook gerust contact met ons op voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte. Telefonisch kan dat via 035 – 623 77 85 en ons e-mailadres is info@hvds.nl.

31 | 05 | 2018 | door: Ave Luth
Contact? Bel 035 - 623 77 85 of mail info@hvds.nl
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.